Iréne Ödmark-Hall
irene@eftscandinavia.se
070 - 35 24 115

-

 

En berättelse som berör.

En bok som förmedlar hopp och handfast stöd i ett utsatt läge.

Inspiration till alla som månar om sitt (och andras) fysiska och psykiska välbefinnande.

"Så vacker, så stark, så modig! Jag skrattar och gråter om vartannat! TACK! Vilken fantastisk bok! Vilken gåva! Nu ska jag läsa vidare och knacka på mina egna trauman kring att stå bredvid närstående cancersjuka."

- Linda Westlund, Åkersberga

"Så mycket mänsklig värme, humor, klarsynthet och ett så träffsäkert målande språk. Är övertygad om att denna bok också kan hjälpa många i sitt sökande efter hälsa och personlig utveckling. Innan de blir sjuka. Bra, tydliga instruktioner. Lätt att förstå, att följa tankegångarna.

- Gunnel Saric, författare till "Din vän Smärtan"

"Det är min mamma, 97 år, som läser din bok! Hon åt middag hos oss i torsdags och var smått snurrig av förtjusning! Hon har snart läst ut den och behandlar sig själv enligt dina anvisningar. Jag väntar på att få tillbaka min bok...."

- Solweig Nyberg, Umeå

Dansens läkande kraft

Sommaren 2012 drabbades jag, som alldeles för många andra, helt otippat av bröstcancer. I min bok Trots att jag har cancer... berättar jag om det som gjorde min cancerresa unik och underlättade vägen till läkning: knackmetoden EFT samt dansmediationen de 5 Rytmerna. Här kommer två utdrag ur boken. Det andra handlar om den underbara dansveckan i Björkliden med Jonas Klingberg, BodyMoves.

Dancing in the moment

Dancing in the moment. Jag älskar det uttrycket.

De där första veckorna efter diagnosen, när jag kände mig så stark och levande (och när jag väl berättat för mina barn), slutade jag oroa mig för framtiden. Det kändes liksom osmart att oroa sig. Oron kunde varken förbereda mig för det som komma skulle eller påverka utgången på något sätt. Det var bara att erkänna: just här hade jag noll koll på läget.

Här fanns för mig bara en sak: att följa flödet, precis som när man dansar. Ett steg i taget, och så ett till. Stanna upp, ta ny sats, komma i rörelse igen. Lyssna till musiken och kroppens energi. Andetag för andetag, steg för steg. Följa flödet från ett nu till ett annat. Som när man mediterar. Dancing in the moment.

....

Kvällen innan operationen hade jag samma känsla som innan jag ska ut och resa. Jag packade det nödvändigaste. Gjorde mig redo. Vattnade blommorna för ifall att. Såg till att jag svarat på alla mail som behövde besvaras. Nervös var jag inte, men fylld av en molande overklighet, en slags stumhet. Fick plötsligt lust att röra mig, låta kroppen uttrycka vad den bar på.

Så det sista jag gjorde den här dagen, då jag fortfarande var hel och intakt, innan vassa knivar skurit i mig, var att dansa. Det blev en sorgedans över det bröst som skulle opereras. Mitt goda bröst, mitt modersbröst. Det som mina babybarn tyckte bäst om att äta från därför att mjölken rann så lätt.

Jag dansade värme och ömhet. Jag dansade sorg och saknad. Jag höll om mig själv, lät tårarna rinna. Jag dansade den glädje och njutning mina bröst gett mig, i älskog och kärlek, i trams och allvar. Jag dansade tacksamhet över det som varit. Jag dansade oro och rädsla inför det som låg framför mig. Jag dansade hopp inför framtiden. Långt inne i benmärgen låg vissheten: Jag har en kropp men jag är inte min kropp. Jag har tankar, men jag är inte mina tankar. Jag genomströmmas av känslor men jag är inte mina känslor. Jag har mina bröst, men jag är inte mina bröst. Även om ett av dem skärs sönder till oigenkännlighet är jag fortfarande mer än alla mina delar.

Jag dansade mig hel och självklar igen.

Vägen tillbaka - dansvecka i Björkliden

Min födelsedag kom jag att fira många gånger. Det var snudd på mirakulöst att jag ens fick vara med på min egen sextioårsdag, så varför nöja sig med bara ett kalas? Tantkalas i trädgården samt små middagar med vänner och kollegor, en dag på Yasuragi Spa, en semesterresa med barn och barnbarn, en drömkurs bara för mig…

Själva födelsedagen firade jag med en dansworkshop i fjällen. Jag uppvaktades med en chokladkaka omgiven av nytinade hallon, med sång och dans, lite massage och massor av kramar. Dessutom fick jag en vackert dekorerad tändsticksask som påminde mig om att under de perioder i livet när livsgnistan tynar kan man alltid tända den på nytt.
Under de där dagarna i Sveriges vackraste fjällområde lät jag min egen livsgnista få brinna allt klarare.

Jag kan alltid njuta av dansen, hur trött och sliten jag än känner mig. Kroppen får röra sig så mycket eller lite den vill. Gränsen mellan då och nu suddas ut, gränsen mellan mig och andra. Jag följer musikens stadiga rytm, stannar upp ett tag, möter svettiga kroppar, tar ny sats med deras rörelse som impuls till min egen. Runt, i cirklar, ut, in och ut igen. Livets dans. Steg för steg, andetag för andetag. Hela tiden på väg, från ett nu till ett annat. Med fötterna stadigt på golvet svävar jag. Själen är här för sin glädjes skull, tänker jag. Själen är här för sin glädjes skull.

När de andra åkt hem stannade jag kvar några dagar extra. Jag ville vandra, i min egen takt. Längs steniga och branta fjällstigar tog jag mig fram så gott jag kunde. Det var varmt och obegripligt vackert. Bergen sträckte lojt ut sig som sovande urtidsdjur, gigantiska och tidlösa. Skuggor och dagrar jagade ikapp över fjällsidorna, själv rörde jag mig framåt i snigelfart med min lilla ryggsäck. Varje steg förde mig bort från det som varit, bort från cellgifter, strålning och sjukhus. Varje steg förde mig närmare mig själv. Att jag hade haft cancer kunde jag inte glömma. Ville inte. Lärdomar och erfarenheter från det gångna året kommer jag alltid att bära med mig, de är redan en integrerad del av mig själv och den jag är.

Varje steg förde mig också närmare en framtid som just då kändes pirrande oviss. Hur skulle jag göra med jobbet? Skulle jag våga lämna skolan för gott? Jag hade varit redo länge men inte vågat. Skulle det behövas något så allvarligt som cancer för att ta mod till sig och satsa på hjärtats längtan? Tänk om jag blir sjuk igen? Tänk om det inte…? Tänk om…? Är jag verkligen redo?

Å andra sidan – när kommer jag någonsin att vara mer redo?

Ja, så gick mina tankar medan jag vandrade. Fram och tillbaka. I cirklar. Ut och in. Runt, runt. Knäna värkte. Vanlig biverkning. Jag var trött. Trött.

Så småningom tystnade tankarna. Så småningom fanns bara steg, jord, andetag, himmel. Luften var pärlande lätt att andas. Nära en liten bäck såg jag rester av ett fågelbo, några skärvor krossat äggskal i mjukt gråa nyanser.

Då och då lade jag mig ner på den torra mossan för att vila. Ibland somnade jag, omsluten av denna vidsträckta natur.

I en dröm såg jag mitt mörkgröna, guldskimrande cancerägg. Det var så vackert. När jag tittade på det såg jag hur en liten spricka öppnade sig i skalet. Det vidgades och jag väntade nyfiket på vad som skulle födas fram.

När jag vaknade hörde jag mitt eget hjärta slå. Jag såg den anspråkslösa fjällvegetationen på nära håll, grässtrån och lavar i minutiös detalj, så oändligt tålig och livskraftig. I bakgrunden tonade gröna sluttningar bort i allt blåare nyanser, en vision av det onåbara. Och där, på håll, tyckte jag mig skönja något honungsgult som rörde sig genom ljungfälten. Jag log. Pappa. Under mig mjuk mossa, över mig oändligheten. Bortom den stjärnorna, osynliga i det starka ljuset.

Och jag en självklar del av det hela.

Aktuellt

EFT Nivå 1+2, 1-2 mars
Grund- och fortsättningskurs i ett. Tre intensiva dagar med uppföljning online. En kvalitetskurs för dig som vill lära dig EFT för eget bruk, eller för att hjälpa andra.

Handledning
Ingår i utbildningen och forbildningen för AAMET EFT Practitioners. Roligt och utvecklande sätt att byta erfarenheter och få svar på frågor. Nästa tillfälle 10 december.

Iréne och EFT Scandinavia nu i Stockholm!
Nu finns jag på plats i Årsta, Siljansvägen 77. Bra kommunikationer - tunnelbana, pendel, buss och tvärbana. Välkommen! Självklart ebjuder jag fortfarande sessioner online.

Ordet är ditt!
För dig som tycker det är pirrigt att tala inför andra och vill göra något åt det. Ett samtal där vi utforskar vad det är som håller dig tillbaka från att kommunicera avspänt med din publik.

Trots att jag har cancer... som ljudbok
Ladda ner och lyssna till första delen av min bok, gratis förstås.

Iréne på Fråga Doktorn
Om du missade inslaget i våras kan du titta här. Vill du veta mer om hur EFT kan hjälpa just dig? Tveka inte att kontakta mig per mail eller telefon.


Morgonmeditation

EFT Scandinavia bjuder på en enkel och lekfull målbilds-
meditation för dig som vill ha en bra dag.

Ladda ner gratis>>

Nyhetsbrev

Skriv in din mailadress och tryck på enter för att prenumerera på mitt nyhetsbrev.